Navigácia

  • 2% z dane

     2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Do 30.04.2024 máte možnosť darovať 2% zo svojich daní z príjmov.

    Zákon Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov aj našému Rodičovskému združeniu pri Základnej škole v Abraháme. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole. 

    Tlačivo na podanie príspevku:

    Vyhlasenie_o_poukazani_podielu_zaplatenej_dane_z_prijmov_fyzickej_osoby_za_rok_2023(2).pdf

  • Čitateľský maratón

    Linka detskej istoty organizovala už 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónuktorý bol tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

    Dňa 22. marca 2024 sa v čase od 7,30 hod do 23,45 hod. zapojili aj naši žiaci do celoslovenského detského čitateľského maratónu “Čítajme si…” 2024.

    Cieľom podujatia „ČÍTAJME SI…“ bolo podporiť záujem detí o čítanie kníh. Zapojením sa do celoslovenského detského čitateľského maratónu sme pripomenuli žiakom to, že vedia a sú zruční v čítaní kníh v rôznych jazykoch. Účastníci prečítali nahlas úryvok z knihy a zapísali sa do prezenčnej listiny. Snažili sme sa o to, aby čitateľský maratón pokračoval bez prestávky. Čo sa nám aj podarilo. Výber kníh bol plne v žiackej kompetencii. Naši žiaci čítali knihy  v slovenskom, ukrajinskom, maďarskom, českom, poľskom, mongolskom, anglickom, nemeckom a fínskom jazyku. Čítali sme v triedach, na chodbe a v obecnej knižnici.

    PaedDr. Marta Vargová, Bc. Silvia Viskupičová

  • POĎAKOVANIE (Deň narcisov 2024)

  • Generátor inšpirácie – Denník

    V rámci projektu Generátor inšpirácie zo SNG sme tentokrát na hodinách výtvarnej výchovy  pracovali na téme Denník. Súčasťou témy bola analýza tvorby Ladislava Mednyánszkeho, a to konkrétne jeho písomných záznamov – korešpondencie a denníkov. Denníkové záznamy a listy, ktoré boli súčasťou jeho každodenného prejavu, sa stali dôležitým prameňom pri výskume jeho tvorby.

    Žiaci si vyskúšali túto formu tvorbu a vytvorili si vlastný denník. Minimálne počas dvoch týždňov si žiaci zaznamenávali krátke postrehy z každého dňa a doplnili ich o vlastné ilustrácie.

    Mgr. E. Košková

  • Exkurzia do Modry

    Dňa 11. 4. 2024 sa žiaci 5., 6. a 9. ročníka zúčastnili celodennej exkurzie do Modry. Cieľom bola návšteva Múzea Ľudovíta Štúra a Múzea slovenskej keramickej plastiky.

    Najprv naše kroky viedli do múzea Ľ. Štúra, slovenského národného buditeľa, kodifikátora spisovnej slovenčiny, politika, filozofa, historika, jazykovedca, pedagóga, spisovateľa, básnika, publicistu a redaktora. Tu sme videli osobné predmety, obrazy, či dokumenty týkajúce sa činnosti Ľ. Štúra, získali sme nové vedomosti nielen o živote a diele tejto osobnosti našich dejín, ale aj o jeho spolupracovníkoch a historických udalostiach, ktorých bol výrazným aktérom. Múzeum Ľ. Štúra  sídli v centre Modry, v tzv. Emreszovskom dome, ktorý patril rodine manželky Štúrovho brata Karola. Tu  Ľudovít Štúr strávil veľa času výchovou bratových synov, keď sa v roku 1851 presťahoval do Modry. Napokon v tomto dome 12. januára 1856 aj zomrel.

    V Múzeu slovenskej keramickej plastiky sme nahliadli do dejín modranskej keramiky. Spoznali sme keramické tradície, život v hrnčiarskom cechu a výrobky, ktoré v dielňach vyrábali hrnčiari a džbankári. Okrem hrnčiarstva a džbankárstva sme videli aj figurálnu tvorbu, ktorá je v expozícii prezentovaná.

    Na miestnom cintoríne pri pomníku a hrobe Ľ. Štúra sme sa poklonili pamiatke tejto významnej osobnosti našich dejín, položili veniec a zapálili sviečky.

    RNDr. V. Novanská, PhD., PaedDr. I. Vrbovská, Mgr. M. Žgančíková

  • Zo života ŠKD - II. oddelenie

  • Tretiaci na pracovnom vyučovaní

  • Zo života ŠKD - I. oddelenie

  • Divadelné predstavenie - Princ Bajaja

    Vzdelávanie detí prostredníctvom kultúrnych predstavení sa na našej škole každoročne realizuje návštevou divadla Jána Palárika v Trnave. Dňa 9. apríla sme si pozreli predstavenie s názvom Princ Bajaja, príbeh o statočnosti, láske a odvahe. Jar nás tento rok prekvapila teplým počasím, tak sme si dopriali aj malú sladkosť - zmrzlinu. Už teraz sa tešíme na nové predstavenie. O čom asi bude?

    Mgr. Ingrid Zelmanová

  • Deň narcisov

    Deň narcisov

    Milí rodičia a priatelia našej školy,

    Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

    Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na https://www.dennarcisov.sk/

    U nás v škole bude zbierka prebiehať počas 1. a 2. vyučovacej hodiny, kedy vás po triedach navštívia naši deviataci s pokladničkou. Nezabudnite si priniesť dobrovoľný finančný príspevok, za ktorý dostanete kvietok narcisu, ako symbol pomoci onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.

    Následne sa deviataci vyberú do ulíc našej obce, kde ich môžete stretnúť v čase od 09.15 hod. do 10.00 hod. pred veľkými potravinami COOP JEDNOTA a na Hviezdoslavovej ulici od 10.00 hod. do 11.00 hod.

    Ďakujeme, že podporíte dobrú vec!

  • Finančná gramotnosť – projektové vyučovanie žiakov 3. ročníka

    Žiaci 3. ročníka zistili, že svet financií môže byť zábavný a zrozumiteľný. Dvojdňový projekt sme si nazvali: „Nátierkovo“. Už z názvu vyplýva, že žiaci pripravili rôzne druhy nátierok (paštétovú, bryndzovú, vajíčkovú a tvarohovú). Všetko zdravé, chutné nátierky.

    Pred začiatkom sme si naprojektovali postupnosť práce: vytvorili sme si nákupný zoznam, pripravili predbežný rozpočet, nakúpili v obchode, skontrovali pokladničné bloky, peniaze – príjem /výdaj.

    Žiaci sa najviac tešili z ochutnávky a dobrého pocitu samostatného zvládnutia prípravy a realizácie.

    PaedDr. Marta Vargová

  • United Neighbours of London

    Tento rok  sme mali opäť možnosť ponoriť našich žiakov do divadelného sveta a užiť si cudzí jazyk v kontexte a živej reči. Divadelné umenie v deťoch vzbudzuje kreatívne myslenie, spája tvorivé sily s kúzlom pódia, zlepšuje porozumenie  v cudzom jazyku a podporuje umeleckého ducha.

    Vo štvrtok, 21.03.2024 v Mestskom dome kultúry v Galante zahrali herci martinského Divadelného centra pre našich žiakov 6. – 9. ročníka predstavenie v anglickom jazyku United Neighbours of London.

    Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími, pojednáva o susedstve a vzájomných vzťahoch, o pomoci a láskavosti, o prepojení kybernetického a éterického sveta. O spolku susedov, ktorí žijú svoje rôznorodé životy, no vedia si navzájom pomôcť a potešiť jeden druhého.

    Ako už býva zvykom, deti ocenili výkon hercov veľkým potleskom. To je neklamné znamenie, že sa tešíme na ďalšie predstavenia.

    Mgr. Martina Žgančíková

  • Dick Whittington and His Cat

    V ten istý deň, 21.03.2024, Divadelné centrum z Martina predstavilo našim štvrtákom a piatakom príbeh  DICK WHITTINGTON AND HIS CAT. Divadelné predstavenie herci zahrali a zaspievali v anglickom jazyku. Bola to dobrodružná cesta chudobného chlapca menom Dick Whittington, založená na skutočnosti, ktorý sa svojou nebojácnosťou, statočnosťou a vytrvalosťou stal významným mužom v histórii Londýna. Richard Dick Whittington bol trojnásobným starostom Londýna a úspešným obchodníkom. V našom príbehu sa mu to podarilo aj vďaka svojej pomocníčke mačke menom Cat.

    Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo. Mali radosť hlavne z toho, že rozumeli divadelnému predstaveniu v anglickom jazyku. Pochopili aj hlavnú myšlienku, že usilovnosťou, odvahou a silou priateľskej pomoci si môžu plniť svoje sny.

    Mgr. Martina Žgančíková

  • Veľkonočné vyzdobovanie stromov v Abraháme

    Naša škola vždy rada pomôže pri akciách, ktoré organizuje OÚ  Abrahám. Tentokrát sme sa spolupodieľali na veľkonočnej výzdobe stromov na námestí. Materiál na výzdobu zabezpečili zamestnanci obecného úradu. Ďakujeme  družinárom z 2. a 3. ročníka za vymaľovanie papierových vajíčok, žiakom z 8. triedy a žiačkam zo 7., 8. a 9. triedy za  vyzdobenie stromov. Sme radi, že sme pomohli navodiť veľkonočnú atmosféru.   

    Všetkým prajeme pokojné prežitie veľkonočných sviatkov!

  • Šikulkovia

    Šikulkovia prajú všetkým veselé veľkonočné sviatky! 

  • Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny trvajú od 28.03.2024 do 02.04.2024. Vyučovanie po prázdninách začne 03.04. 2024.

  • Veľká noc na informatike

    Žiaci 4. a 5. ročníka na hodine informatiky vytvorili veľkonočné pohľadnice, ktorými chcú všetkým popriať príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

    RNDr. Viera Novanská, PhD.

  • PONOŽKOVÝ DEŇ V ŠKD (21.3.2024)

  • Výmenná burza kníh

    Dňa 19.03.2024 sa konala v hale školy výmenná burza kníh. Každý mohol priniesť knižku a každý si mohol vybrať knižku. Výmenná burza nám priniesla príjemné spestrenie vyučovania a zaujímavé čítanie do osobnej knižnice.

    Žiaci 5. ročníka: E. Majnhold, N. Kondákorová, R. Kostolanský, K. Mihalovičová 

  • 2% z dane

    2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Zákon Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov aj našému Rodičovskému združeniu pri Základnej škole v Abraháme. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole. 

    Tlačivo na podanie príspevku: 

    vyhlasenie_o_poukazani_podielu_zaplatenej_dane_z_prijmov_fyzickej_osoby_za_rok_2023.pdf

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Michala Tareka Abrahám
    Školská 4
  • Vedenie školy: 031/785 72 39
    Ekonómka: 031/785 72 69

Fotogaléria