Navigácia

  • Plavecký výcvik v plnom prúde

  • Jarný zber papiera

    Jarný zber papiera

    Milí rodičia, žiaci, obyvatelia obce Abrahám!

    Jarný zber papiera prebehne od 20.05.(pondelok) do 24.05. 2024 (piatok). Kontajner bude umiestnený na školskom dvore. Do školy môžu žiaci nosiť zviazaný papier ráno v čase od 7.00 do 7.25 hod. a popoludní v čase od 14.00 do 16.00 hod. V uvedených dňoch a čase je zrušený zákaz zastavovania a parkovania áut pred vstupom do školy pre osoby, ktoré privezú papier do zberu.

    Ekologicko‑výchovná súťaž poskytuje deťom možnosť zamyslieť sa nad súčasným stavom životného prostredia a dáva im možnosť vlastnými silami prispieť k jeho zlepšeniu.

    Životné prostredie Vám ďakuje!

  • Deň zeme

    Každoročne organizujeme na našej škole aktivity, ktoré sú venované zvyšovaniu enviromentálneho povedomia našich žiakov. Inak tomu nebolo ani tento rok. Dňa 22. apríla sme sa všetci vrhli na upratovanie areálu školy a jej okolia. Starší žiaci zavítali aj na obecné ihrisko, ktoré upratali. Spoločne sme tento rok vysadili okrasný aj ovocný strom v našom školskom areáli.  A ako to prebiehalo? Presvedčte sa na fotografiách.

  • Beseda s včelárom

    Dňa 30. apríla 2024 sme privítali na hodine prvouky miestneho včelára, pána Petra Košku. Prostredníctvom zaujímavej interaktívnej prezentácie nám predstavil prácu včelára. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií  o živote včiel, ich úlohe pri opeľovaní rastlín. Prezreli sme si včelárske nástroje  a ochranné oblečenie. Na záver sme mohli ochutnať rôzne druhy medíku. Touto cestou ďakujeme pánovi Koškovi za veľmi zaujímavé rozprávanie, za jeho čas a ochotu.

    V obchode sme si kúpili chlebík, rožky a maslo a z darovaného medíka sme si pripravili chutnú desiatu.

    Mgr. Ľuba Šimonová

  • Vyučovanie v knižnici

    „Čítanie sú otvorené dvere do čarovného sveta.“

    Druháci na hodine čítania vstúpili do čarovného sveta obecnej knižnice. Pani knihovníčka Silvia Viskupičová pre nás pripravila aktivity na tému Čarovné slovenské ľudové rozprávky. Porozprávala nám o živote Pavla Dobšinského, zberateľa slovenských ľudových rozprávok. Ukázala nám knihy s ľudovými rozprávkami, ktoré si môžeme požičať v obecnej knižnici. Užili sme si veľa zábavy pri vymýšľaní vlastnej rozprávky. Tešíme sa na ďalšiu hodinu v knižnici. O čom asi bude?

    Mgr. Ľuba Šimonová

  • Turnaj v malom futbale - Školský pohár SFZ - žiaci

    06.05. 2024

    Turnaj v malom futbale - Školský pohár SFZ - žiaci, obvodné kolo v Seredi: 4. miesto!

  • Deň matiek na informatike

    Krásne prežitie Dňa matiek prajú žiaci 4. a 5. ročníka.

  • Prvý deň plaveckého výcviku :)

  • Zbierka básničiek

    Milí rodičia,

    dávam vám do pozornosti zbierku básničiek pod názvom Krásny Deň matiek pre najlepšiu mamičku pri príležitosti blížiaceho sa sviatku Dňa matiek.

    V knižke nájdete mnoho básničiek a medzi nimi i verše našich žiakov a žiačok, ktorí sa zapojili do minuloročnej súťaže pri príležitosti sviatku matiek, vyhlásenej vydavateľstvom Mladé letá. Prvé poetické pokusy tvorili s láskou k mamám na hodinách žurnalistického krúžku. Za to sa dočkali odmeny vo forme uverejnenia v minuloročnom čísle 2 školského časopisu Superškola a teraz aj v spomínanej knižke.

    Uznajte, že je to skvelý darček pre mamy i staré mamy v cene 6 eur. Knihu si môžete objednať na webstránke vydavateľstva Mladé letá alebo u p. učiteľky PaedDr. Vrbovskej.

                                                                                                                        PaedDr. Ingrid Vrbovská

  • Turnaj v malom futbale - Školský pohár SFZ - žiačky

    30.04. 2024
    Turnaj v malom futbale - Školský pohár SFZ - žiačky, okresné kolo v Pustých Úľanoch:
    4. miesto!

  • McDonald‘s Cup - najmladší žiaci

    24.04.2024
    Turnaj v malom futbale - McDonald‘s Cup - najmladší žiaci, obvodné kolo v Sládkovičove:
    3. miesto!

  • 14. MS vo futbale

    14.11. 2023 - 8.2. 2024

    1. miesto: 🥇Francúzsko

    2. miesto: 🥈Slovensko

    3. miesto: 🥉Španielsko

    4. miesto: Anglicko

    5. miesto: Portugalsko

    6. miesto: Ghana

    7. miesto: Rusko

    8. miesto: Pobrežie Slonoviny

    Najlepší hráč: Samuel Cuninka (Slovensko), najlepší strelec: Martin Slezák (Portugalsko), najlepší brankár: Patrik Kovaľ (Slovensko)!⚽️

  • Informácie o plaveckom výcviku

    Informácie o plaveckom výcviku

    Termín: 9.5., 10.5., 15.5., 16.5., 17.5. 2024 v dopoludňajších hodinách v čase od 8:00 hod. do 10:00 hod.
    Odchod zo školy: o 7:20 hod.
    Príchod: cca o 11:30 hod.

    Plavecký kurz sa koná vo SWIMARÉNE SENEC pod záštitou plaveckého klubu J&T Sport Team. Výcvik je vedený akreditovanými trénermi plávania. Kurz je zameraný na nácvik a zdokonaľovanie plaveckých zručností (ponáranie pod vodu, skok do vody, vyplávanie na breh a ďalšie) a  na techniky viacerých plaveckých spôsobov. Neoddeliteľnou súčasťou sú hry vo vode.

    Dieťa si prinesie:
    plavecké okuliare, plaveckú čiapku (je povinná, ak má dieťa dlhšie vlasy), plavky, šľapky, uterák, igelitové vrecko na mokré veci, vreckovky, desiatu a pitie, dievčatá hrebeň a gumičky, (fén).

    Učivo a domáce úlohy z daného dňa sú žiaci povinní si dopísať.

    POUČENIE O BEZPEČNOSTI, O SPRÁVANÍ, O HYGIENE A OCHRANE ZDRAVIA  POČAS PLAVECKÉHO VÝCVIKU

    Žiaci sú povinní dodržiavať a rešpektovať pokyny pedagogického dozoru.

    Žiaci boli poučení o bezpečnosti cestnej premávky, o disciplinovanom správaní počas dopravy autobusom.

    Boli poučení o bezpečnosti a správaní počas plaveckého výcviku – o zákaze behania v priestoroch šatne, WC a okolo bazéna, o zákaze skokov do vody bez dozoru inštruktora, o zákaze odchádzania z bazéna bez vedomia inštruktora alebo pedagogického dozoru, o zásadách hygieny (používanie WC, hygienických vreckoviek,...).

    Žiaci boli poučení o zákaze manipulácie s elektrospotrebičmi s mokrými rukami.

  • Výroba mydla

    Mydlo patrí k základnej hygienickej výbave už od počiatkov našich veľkých civilizácií a svoje miesto si našlo aj v dnešnom každodennom živote. Ako si vyrobiť mydlo doma a že výroba mydla z mydlovej hmoty nie je žiadna veda sme si ukázali na krúžku Mladý výskumník, na ktorý sme pozvali aj žiakov z 1. stupňa. Žiaci sa tiež dozvedeli o histórii výroby a používania mydla. Vyrobené mydielka si deti zabalili do eko-recy krabičiek, ktoré si v školskej družine vyrobili z rolky toaletného papiera.

    RNDr. Viera Novanská, PhD.

  • 2% z dane

     2% z dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Do 30.04.2024 máte možnosť darovať 2% zo svojich daní z príjmov.

    Zákon Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov aj našému Rodičovskému združeniu pri Základnej škole v Abraháme. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%. Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole. 

    Tlačivo na podanie príspevku:

    Vyhlasenie_o_poukazani_podielu_zaplatenej_dane_z_prijmov_fyzickej_osoby_za_rok_2023(2).pdf

  • Čitateľský maratón

    Linka detskej istoty organizovala už 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónuktorý bol tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

    Dňa 22. marca 2024 sa v čase od 7,30 hod do 23,45 hod. zapojili aj naši žiaci do celoslovenského detského čitateľského maratónu “Čítajme si…” 2024.

    Cieľom podujatia „ČÍTAJME SI…“ bolo podporiť záujem detí o čítanie kníh. Zapojením sa do celoslovenského detského čitateľského maratónu sme pripomenuli žiakom to, že vedia a sú zruční v čítaní kníh v rôznych jazykoch. Účastníci prečítali nahlas úryvok z knihy a zapísali sa do prezenčnej listiny. Snažili sme sa o to, aby čitateľský maratón pokračoval bez prestávky. Čo sa nám aj podarilo. Výber kníh bol plne v žiackej kompetencii. Naši žiaci čítali knihy  v slovenskom, ukrajinskom, maďarskom, českom, poľskom, mongolskom, anglickom, nemeckom a fínskom jazyku. Čítali sme v triedach, na chodbe a v obecnej knižnici.

    PaedDr. Marta Vargová, Bc. Silvia Viskupičová

  • POĎAKOVANIE (Deň narcisov 2024)

  • Generátor inšpirácie – Denník

    V rámci projektu Generátor inšpirácie zo SNG sme tentokrát na hodinách výtvarnej výchovy  pracovali na téme Denník. Súčasťou témy bola analýza tvorby Ladislava Mednyánszkeho, a to konkrétne jeho písomných záznamov – korešpondencie a denníkov. Denníkové záznamy a listy, ktoré boli súčasťou jeho každodenného prejavu, sa stali dôležitým prameňom pri výskume jeho tvorby.

    Žiaci si vyskúšali túto formu tvorbu a vytvorili si vlastný denník. Minimálne počas dvoch týždňov si žiaci zaznamenávali krátke postrehy z každého dňa a doplnili ich o vlastné ilustrácie.

    Mgr. E. Košková

  • Exkurzia do Modry

    Dňa 11. 4. 2024 sa žiaci 5., 6. a 9. ročníka zúčastnili celodennej exkurzie do Modry. Cieľom bola návšteva Múzea Ľudovíta Štúra a Múzea slovenskej keramickej plastiky.

    Najprv naše kroky viedli do múzea Ľ. Štúra, slovenského národného buditeľa, kodifikátora spisovnej slovenčiny, politika, filozofa, historika, jazykovedca, pedagóga, spisovateľa, básnika, publicistu a redaktora. Tu sme videli osobné predmety, obrazy, či dokumenty týkajúce sa činnosti Ľ. Štúra, získali sme nové vedomosti nielen o živote a diele tejto osobnosti našich dejín, ale aj o jeho spolupracovníkoch a historických udalostiach, ktorých bol výrazným aktérom. Múzeum Ľ. Štúra  sídli v centre Modry, v tzv. Emreszovskom dome, ktorý patril rodine manželky Štúrovho brata Karola. Tu  Ľudovít Štúr strávil veľa času výchovou bratových synov, keď sa v roku 1851 presťahoval do Modry. Napokon v tomto dome 12. januára 1856 aj zomrel.

    V Múzeu slovenskej keramickej plastiky sme nahliadli do dejín modranskej keramiky. Spoznali sme keramické tradície, život v hrnčiarskom cechu a výrobky, ktoré v dielňach vyrábali hrnčiari a džbankári. Okrem hrnčiarstva a džbankárstva sme videli aj figurálnu tvorbu, ktorá je v expozícii prezentovaná.

    Na miestnom cintoríne pri pomníku a hrobe Ľ. Štúra sme sa poklonili pamiatke tejto významnej osobnosti našich dejín, položili veniec a zapálili sviečky.

    RNDr. V. Novanská, PhD., PaedDr. I. Vrbovská, Mgr. M. Žgančíková

  • Zo života ŠKD - II. oddelenie

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Michala Tareka Abrahám
    Školská 4
  • Vedenie školy: 031/785 72 39
    Ekonómka: 031/785 72 69

Fotogaléria